B: Stel je krijgt als opdracht: ‘schrijf een advies over de toepassing van storytelling in de kinderzorg.’ Dan weet je dus dat je iets moet adviseren over storytelling in de zorg voor kinderen. Maar wat houdt dat nou in? Om dat te bepalen, kun je eerst gaan brainstormen. Dat kan op vele manieren. We noemen er hier vier: mindmap, briefjes, google of AI, en gesprekken.
A: Eerst de mindmap. Bij een mindmap zet je je centrale onderwerp in het midden van een leeg vel papier. Eromheen zet je alle woorden die in je opkomen als je aan deze term denkt. Het fijne aan een mindmap is dat je niet vastzit aan een volgorde of structuur: je kunt vrij associëren en alles opschrijven wat je maar kwijt wil. Selecteren doe je op een later moment. In module 3 wordt de mindmap uitgebreider behandeld.
B: In de opdracht over storytelling in de zorg voor kinderen zou een eerste mindmap er zo uit kunnen zien. Storytelling wordt gebruikt in educatie, maar ook bij brandwondenbehandeling, bijvoorbeeld. Met virtual reality kan iemand geheel worden ondergedompeld in het verhaal. Zie dat je met een mindmap behoorlijk de diepte in kunt gaan met je associaties?
A: Een tweede vorm van brainstormen is met behulp van briefjes of post-its. In plaats van alles op 1 vel te schrijven, zoals bij een mindmap, zet je elk idee op een los briefje.
B: Heb je al je ideeën opgeschreven, dan kun je de briefjes husselen of juist clusteren. Zo kun je meteen zien welke onderwerpen eventueel bij elkaar kunnen, of welke erbuiten vallen.
In het voorbeeld van de opdracht over storytelling zie je in deze fase dus dat bijvoorbeeld VR in gaming en storytelling in educatie niet echt passen bij je hoofdonderwerp. Dat is goed om te weten, want zo houd je de focus op je eigenlijke centrale boodschap goed vast.
A: Een derde manier om te brainstormen is met Google. Zeker als je nog weinig weet over het onderwerp kan het heel nuttig zijn om je kernbegrippen in Google te typen en te kijken wat eruit komt. Je kunt natuurlijk ook AI inzetten, en brainstormen met behulp van ChatGPT, CoPilot of een andere tool. Vraag de chatbot dan ook zeker naar voorbeelden in de praktijk. Je ziet in het geval van storytelling dat het al toegepast wordt in de zorg voor kinderen. Dat is goed om te weten. Je kunt in je onderzoek deze links dan aanklikken en kijken of je deze sites als bron kunt gebruiken. In geval van AI moet je zelf de bronnen ook controleren. ChatGPT verzint nog wel eens wat.
B: Een vierde en laatste methode om te brainstormen is door in gesprek te gaan met iemand anders. Bij voorkeur iemand die veel van het onderwerp weet. Een expert dus. Wie weet wat voor inzichten zo iemand je kan brengen!
Dit waren vier manieren om te brainstormen. Er zijn er nog meer; zie ook het kader rechts van de pagina. Bovenal geldt: gebruik de methode die bij je past, en waarmee je het beste uit de voeten kunt. Dan kun je vlot van start!