Op de website van de gemeente Amsterdam staat de volgende passage over Amsterdams burgerschap:

Amsterdam ondersteunt scholen om de wettelijke burgerschapsopdracht vorm te geven en een veilig pedagogisch schoolklimaat te realiseren als basisvoorwaarde voor kwalitatief goed (burgerschap)onderwijs. Voor basisscholen bestaat de voorziening burgerschap in de Verordening op het lokaal onderwijsbeleid Amsterdam. Scholen kunnen zelf projecten of extra activiteiten organiseren over burgerschapsthema’s die belangrijk zijn voor de stad. Voorbeelden van projecten waar scholen aan kunnen deelnemen zijn Fawaka Wereldburgerschap, Discussiëren Kun Je Leren Amsterdamse Debatbattle, Oorlog in mijn Buurt en De Vreedzame School. Ook De Kinderraad en de Kinderburgemeester dragen actief bij aan democratisering.

Bron: www.amsterdam.nl/sociaaldomein/onderwijs-leerplicht/burgerschap-klas/#h4217be26-c3ca-463b-95af-aee442ad693a [geraadpleegd 16 november 2021]

De gemeente wil lokale burgerschapsvorming stimuleren door scholen verschillende projecten aan te bieden. De gemeente faciliteert deze projecten.

  1. Je werkt op een Amsterdamse basisschool als leerkracht in groep 5 en wordt gevraagd door de gangmaker voor burgerschapsvorming op jouw school om uit de volgende drie projecten een keus te maken: de Amsterdamse Debatbattle, Oorlog in mijn Buurt of De Kinderraad. Je kunt informatie inwinnen over de projecten via de website van de gemeente Amsterdam. Welk project kies je?
  2. Op welke leerkrachttaken wordt een beroep gedaan wanneer je met je klas aan een van genoemde projecten gaat werken?
  3. Wat vind jij van het initiatief van de gemeente Amsterdam om het lokale burgerschap te stimuleren door het aanbieden van projecten op basisscholen?

Laatste wijziging: dinsdag, 21 maart 2023, 10:11