1 Gastvrijheid 

Venmans (2022, p. 63) schrijft in een filosofisch essay over gastvrijheid:

‘De rollen van gastheer en gast zijn soms inwisselbaar, maar over het algemeen ligt de rolverdeling in een gastvrijheidsrelatie vast. Ik geef een voorbeeld uit de zorg. Wie als patiënt in een ziekenhuis wordt opgenomen is daar te gast, zoals blijkt uit de oude woorden “gasthuis” en “hospitaal”. Je bent tijdelijk in een vreemde omgeving waar je door onbekenden wordt opgevangen en geholpen. Het zorgpersoneel neemt de rol van gastheer op zich en omringt de gasten met zorg zolang die nodig is. In het geval van de thuisverpleging lijken de rollen echter omgekeerd: de verpleger overschrijdt letterlijk een drempel, komt in de privékring van de cliënt en wordt daar door hem ontvangen. Wie is de gastheer en wie is de gast? In de ziekenhuissituatie lijkt de patiënt de gast te zijn, maar misschien kun je het beter omdraaien en van de patiënt de gastheer maken. [Deze] beschikt namelijk over [diens] eigen lichaam en [diens] eigen mentale ruimte waar [deze] een arts of verpleger even toelaat om verzorging mogelijk te maken. Zorgpersoneel is op die manier even te gast bij de patiënt. Deze specifiek kwestie is uiterst delicaat, omdat het hier de intimiteit en derhalve de integriteit van de persoon betreft. Wie een ander in [diens] huis ontvangt, staat toe dat de gast tijdelijk in [diens] privéleven komt, maar daarom hoeft dat nog niet ook in [diens] intimiteit te zijn. Een gastvrijheidssituatie is een situatie van nabijheid, maar tegelijk wordt ook altijd enige afstand gehouden. Als gast in het huis van een ander neem je discretie in acht: je gaat bijvoorbeeld niet zomaar een slaapkamer binnen of snuffelen in de spullen van je gastheer. Omdat in een zorgsituatie intiem contact onvermijdelijk is en vaak pijnlijk en vernederend is, is het beter om de patiënt of zorgbehoevende als gastheer van het eigenlichaam te blijven zien en de zorgverlener als een tijdelijke gast die zich discreet dient op te stellen.’
 

  • Wat versta jij onder gastvrijheid? Hoe ben jij gastvrij naar de ander? Is er een verschil tussen je gastvrijheid in jouw omgeving en gastvrijheid in de zorg? Wissel je soms van rol? Hoe doe je dat?
  • Maak de link met gastvrijheid in de samenleving. Mensen in een kwetsbare positie worden gastvrij onthaald, maar wie is dan de gast en wie is de gastheer?


2 Contact maken

Echt contact maken is jezelf verplaatsen in de ander en je aandacht erbij houden. Soms spreken we niet dezelfde taal of gebruiken we niet hetzelfde communicatiemiddel. In dat geval moet je als professional een inspanning leveren om de taal van de ander te spreken. Daar waar bijvoorbeeld de verbale communicatie (het praten) wegvalt, ga je op zoek naar andere manieren van contact maken.

Een voorbeeld:

Ik voer een gesprek met een vrouw met het locked-in-syndroom. Ze zit letterlijk opgesloten in haar lichaam, haar motorische functies zijn uitgevallen, dus ook haar spraak. Ik zoek contact met haar via aanraking en leg mijn hand op haar arm. We kijken in elkaars ogen. Haar blik geeft weer dat ze zich met mij verbonden weet door de voeling die ze ervaart, die wij samen ervaren door de aanraking.
 

  • Ga eens na wanneer je via een andere communicatievorm dan praten echt contact hebt gemaakt in een relatie. Hoe heb je dit ervaren? Hoe wist je dat sprake was van echt contact?


3 All that we share

Bekijk de volgende video: www.youtube.com/watch?v=jD8tjhVO1Tc

  • Hoe ga jij om met het denken in doelgroepen? Vind je het van meerwaarde of belemmert het jou?
Laatste wijziging: donderdag, 6 april 2023, 10:23