1. Leg uit wie de top van de pedagogische driehoek draagt en wat het fundament inhoudt.
  2. Denk terug aan een bepaalde gebeurtenis waarin jij het moeilijk had als leerling of student. Kies liefst een gebeurtenis waar een docent bij was betrokken. Wat was de rol van jouw ouders? Wat vonden zij van de gebeurtenis, of wat zouden ze ervan hebben gevonden? En wat was in deze situatie jouw perspectief én belang? Wat was in deze situatie het belang van jouw ouders? En welk belang had de docent of de opleiding? Welke overeenkomsten en verschillen in belangen kun je benoemen?
  3. Zoek een medestudent die in de huid kruipt van de vader van Bob uit de casus in het boek. Ga een gesprek met hem aan en probeer erachter te komen hoe de vader denkt over de reactie van de gastouder, welke oplossingen hij ziet en vooral wat de behoeften zijn van hem en zijn kind.
  4. Hoe zou een ideale situatie eruit hebben gezien voor de ouders van Bob en de gastouder, zodat Bob wellicht toch mee had gekund naar het zwembad?
    1. Beschrijf in de ideale situatie de rol en houding van de gastouder, evenals die van ouders.
    2. Op welke manier kun je als professional het best communiceren? Wat doe je, wat zeg je wel en wat zeg je niet, en waarom?
    3. Hoe kun je in de ideale situatie optimaal gebruikmaken van de psychologische basisbehoeften van mensen? Wat doe je wel en wat niet?

Laatste wijziging: woensdag, 31 mei 2023, 12:38