Opdracht 8.1: stapsgewijs verder werken aan een plan van aanpak

Hoe werk jij aan seksuele gezondheidsbevordering? Ontwikkel je eigen casus en plan van aanpak. Dit is de laatste stap om uit te werken. Met de gekozen oplossingsrichting en interventiemix ga je aan de slag om de implementatie een succes te maken en ervoor te zorgen dat je plannen op een duurzame manier kunt inrichten.

  • Probleemdefinitie in het kort

Beschrijf in het kort de probleemdefinitie die je in opdracht 5.2 hebt opgesteld.

  • O.  Oplossingsrichting in het kort
Beschrijf in het kort de oplossingsrichting die je in opdracht 6.2 hebt gekozen.

  • IN – INterventiemix in het kort
Beschrijf in het kort de interventiemix die je in opdracht 7.1 hebt gemaakt.

  • T – Toekomstbestendig maken
  1. Maak een overzicht van doelgroepen, intermediaire gebruikers en aanjagers voor je interventiemix. Bepaal vervolgens per interventie met behulp van tabel 8.1 uit het boek welke determinanten tot aandachtspunten leiden en welke oplossingen daarbij horen. Gebruik hiervoor werkblad 8.1 en bekijk ter inspiratie werkblad 8.5.
  2. Indien je ook gaat werken aan het ontwikkelen van gedragen organisatiebeleid, werk dan de stappen uit van het PLISSIT-organisatiebeleidsmodel.  Gebruik hiervoor werkblad 8.3.
  3. Voor duurzame inbedding in een organisatie is het cruciaal om op verschillende punten te checken of borging voldoende gegarandeerd is. Gebruik hiervoor werkblad 8.4.
  4. Hoe ga je de uitvoering van je plan van aanpak monitoren en evalueren? Kijk hiervoor naar de aanwijzingen rondom de PMEL-cyclus. Zorg ervoor dat de wijze waarop je monitort en evalueert (proces of effect) daadwerkelijk iets kan zeggen over hoe de uitvoering verloopt en wat de resultaten zijn.
  5. Maak (opnieuw) een inschatting van de benodigde capaciteit, dus van alle betrokkenen bij het plan die een taak hebben. Is alles goed geregeld? Gebruik werkblad 8.2.
  6. Overzie de resultaten van voorgaande stappen en maak een lijstje van actiepunten die je nog op moet pakken alvorens aan de slag te kunnen (bijvoorbeeld goedkeuring voor uren en middelen of communicatie met externe partijen).
  • Slotreflectie

Check de logica en werkwijze van je plan: hangt alles logisch samen en is er sprake van (een) goede doorlopende lijn(en)? Gebruik hiervoor werkblad 8.6 uit de toolbox.



Laatste wijziging: woensdag, 17 mei 2023, 11:13