Oefening 7 | De cursus naar B1 (1) 

  

Tekst lezen

De cursus naar B1 (1) 

Marjolein:
Mag ik even jullie aandacht? Ik wil graag beginnen.
Goedemorgen, vandaag is Hakima, onze cursistenbegeleider, aanwezig in de les. Ik heb jullie vorige week over haar verteld. Welkom Hakima, fijn dat je er bent. Je gaat ons vandaag wat meer informatie geven over de lessen naar B1, het Staatsexamen en de mogelijkheden daarna.

Hakima:
Klopt. Nou, de meeste cursisten ken ik nog van vorig jaar. Fijn dat jullie besloten hebben om door te gaan naar B1. Maar ik zie volgens mij ook twee nieuwe cursisten. Willen jullie je even voorstellen?

Kamila:
Natuurlijk, ik ben Kamila Lopez. Ik ben 24 jaar en ik kom uit Cuba. Ik woon sinds twee maanden in IJsseldam. Ik beheers niveau A2. Dat heb ik gehaald bij een taalschool in Utrecht. Nu wil ik graag verder naar B1.

Hakima:
Oké, dankjewel, Kamila. En jij?

Randy:
Ik ben Randy, 54 jaar en ik woon ruim twintig jaar in Nederland. Ik werk in een fabriek. Daar maken we koekjes en chocola. Mijn werkgever heeft me geadviseerd om weer naar school te gaan. Dan kan ik misschien ander werk in het bedrijf gaan doen.

Hakima:
Dat is goed om te horen. Dankjewel! 

 

Oefening 7 | De cursus naar B1 (2)

  

Tekst lezen

De cursus naar B1 (2) 

Hakima:
Oké, dan ga ik jullie nu wat meer vertellen over de cursus naar B1 en wat jullie van mij kunnen verwachten. Jullie hebben nu allemaal niveau A2. Je kunt gesprekjes voeren, luisteren naar berichten en een tekst op een website lezen. Nu komt de fase naar B1 en dat is best een grote stap. Er wordt meer van jullie geëist. Maar ik ken jullie nu een beetje en ik heb veel vertrouwen in jullie. Dat gaat jullie zeker lukken. Naar B1 moeten jullie veel nieuwe woorden leren. Het is daarom belangrijk dat je oefent met het Nederlands. Natuurlijk doe je dat op school, maar je moet de taal ook vooral buiten de school toepassen. Bijvoorbeeld op je werk of op je vrijwilligerswerk, maar ook bij je sportvereniging, de school van je kind, op het buurtfeest, enzovoort. Maar dat heeft Marjolein jullie denk ik ook allemaal al gezegd.

Zara:
Mag ik even wat vragen?

 

Oefening 7 | De cursus naar B1 (3)

  

Tekst lezen

De cursus naar B1 (3) 

Hakima:
Zal ik eerst mijn verhaal afmaken, Zara? Dan kunnen jullie daarna nog vragen stellen. Als je niveau B1 hebt, kun je staatsexamen doen, Staatsexamen I. Dat is een landelijk examen. Je doet dan vier examens: voor luisteren, spreken, schrijven en lezen. Met dat diploma kun je laten zien dat je in Nederland bent ingeburgerd. Dus dat het niveau van je Nederlands voldoende is om te kunnen werken of te studeren. Met een diploma Staatsexamen I kun je bijvoorbeeld toegelaten worden tot een opleiding op mbo-niveau. Mbo, dat is het middelbaar beroepsonderwijs. Daar kun je fulltime studeren, maar je kunt ook werken en leren tegelijk. Er zijn verschillende sectoren in het mbo, zoals techniek, zorg, horeca, administratie en er zijn er nog meer. Je kunt ook een opleiding doen om zelfstandig ondernemer te worden. Misschien is dat iets voor jou, Farad!

Farad:
Nou, inderdaad, daar wil ik meer van weten!

Hakima:
Maar, je hoeft natuurlijk niet te gaan studeren. Je kunt ook gaan werken. Sommigen van jullie doen dat al. Met taalniveau B1 kun je op banen solliciteren van een hoger niveau. Dat is jouw plan toch, Randy? Goed, ik zal straks de naam van een website op het bord schrijven. Daar kun je meer informatie vinden over het Staatsexamen. Jullie denken nu misschien: nou, pff, eerst maar even niveau B1 halen. Dat is ook zo en daar moeten jullie je nu ook op concentreren. Maar het is wel belangrijk om na te denken over straks. Marjolein zal regelmatig met jullie praten over jullie toekomstplannen. En je kunt natuurlijk ook altijd bij mij komen. Over een paar maanden nodig ik jullie in ieder geval uit voor een voortgangsgesprek. Dan kunnen we kijken naar de toekomst. Nou, dat was alle informatie. Hebben jullie vragen? O ja, Zara. Wat was je vraag?

Zara:
Die ben ik eigenlijk vergeten. Maar ik heb wel een andere vraag. Is het Staatsexamen moeilijk?

Hakima:
Tsja, daar zeggen ze heel verschillende dingen over. Sommigen vinden het moeilijk en anderen niet.

Zara:
[diepe zucht van Zara]

Hakima:
[bemoedigend] Je hoeft niet zo te zuchten hoor, Zara.

 

Laatste wijziging: dinsdag, 16 april 2024, 10:56