Vindplaatsen hoogfrequente woorden, schooltaalwoorden en vaktaalwoorden
Vindplaatsen hoogfrequente woorden, schooltaalwoorden en vaktaalwoorden
Basiswoorden
Een veelgebruikte maar wat oudere lijst van 2000 basiswoorden is hier te vinden. Deze lijst is gebaseerd op het Basiswoordenboek Nederlands (De Kleijn & Nieuwborg) en stamt uit de jaren 90. De bijgaande frequentielijsten sluiten hierop aan: ze bevatten alle Nederlandse woorden uit de frequentieklasse 2000-5000. De woorden zijn afkomstig uit de zogenoemde Hazenberg & Hulstijn-lijst. Het betreft woorden uit de geschreven taal, die op frequentie zijn gerangschikt met behulp van gegevens uit het INL-corpus. Zie voor details Hazenberg 1994 en Hazenberg & Hulstijn 1992.
Tiberius & Schoonheim (2014) bieden een recentere lijst van de bijna 1000 meest frequente ‘kernwoorden’ van het Nederlands en de daaropvolgende 2000 ‘algemene woorden’ van het Nederlands, gebaseerd op een zeer groot en zeer gevarieerd corpus (met zowel geschreven als gesproken taal). Deze publicatie bevat bovendien nog een viertal aparte frequentielijsten voor de domeinen fictie, krant, spreektaal en web.
- Hazenberg, S. & Hulstijn, J. H. (1992). Woorden op zicht: Woordselectie ten behoeve van het NT2-onderwijs. Levende Talen, 467, 2-7.
- Hazenberg, S. (1994). Een keur aan woorden. De wenselijke en feitelijke woordenschat van anderstalige studenten. Ridderprint.
- Tiberius, C. & Schoonheim, T. (2014). A frequency dictionary of Dutch. Core vocabulary for learners. Routledge, 2014.
Schooltaalwoorden
De Basislijst Schooltaalwoorden vmbo (Verhallen & Alons, 2010) is een zeer bruikbare lijst met 1600 schooltaalwoorden, zowel algemene als per vak. De lijst kan gebruikt worden als basis van woordselectie voor NT2-leerders die gaan doorstromen naar een opleiding of die al een opleiding volgen op vmbo- of mbo-niveau. Voor hbo en academisch onderwijs is Giezenaar & Schouten (2020) passender. De lijst bevat 1470 woorden uit het academische domein (met oefenstof), onmisbare woorden voor een studie op dat niveau.
- Verhallen, S. & Alons, L. (red.) (2010). Basislijst Schooltaalwoorden vmbo. ITTA. (https://www.onderwijsconsument.nl/wordpress/wp-content/uploads/handleiding_basislijst_schooltaalwoorden_vmbo.pdf )
- Giezenaar, G. & Schouten, E. (2020). Wijze woorden. Woordenlijst academisch Nederlands met idioomoefeningen. Intertaal.
Vaktaalwoordenlijsten (enkele voorbeelden)
Uitgeverij Edu’Actief heeft in de jaren 90 een aantal beroepsgerichte leerderswoordenboeken uitgegeven, voor onder andere de bouw, horeca, zorg, kantoor en techniek. Het NCB publiceerde in 2002 een aantal modules Vaktaal (Economie, Educatie, Gezondheid, Techniek). Veel beroepsgerichte woordenlijsten zijn momenteel vooral op internet te vinden. De zoekterm ‘Woordenlijst Bouw’ of ‘Vaktermen zorg’ leidt bijvoorbeeld naar meerdere lijsten met ‘bouwkundige termen’ of ‘zorgwoorden’. Ook Wikipedia biedt een aantal vaktaallijsten met uitleg.